Snus er meget populært blandt den skandinaviske befolkning, og det er specielt unge der benytter sig af snus. Grunden til at snus er så populært skyldes dets effektive måde at levere nikotin på, og det høje niveau af nikotin som snus kan have. Der findes mange forskellige varianter af snus, og derfor også mange forskellige styrkeniveauer. Man kan købe helt milde varianter, og enormt stærke varianter.
Nikotin i snus
I snus kan der som sagt være mange forskellige niveauer af nikotin. Her kan der købes snus med ned til 10mg per stykke, og snus som indeholder helt op til 50mg per pose. Pablo, som er det stærkeste snus på markedet, indeholder 50mg per pose. Lyft har mange varianter som er svage i nikotin og derfor også oplagte for nye brugere af snus.
Nikotinen i snus er meget afhængighedsskabende ligesom nikotin fra andre tobaksprodukter. Denne afhængighed medfører at man vil have en stor motivation for at gøre brug af snus igen, at man langsomt udvikler tolerance for nikotinens virkning, og i sidste ende abstinenser hvis man pludseligt stopper med at bruge snus. Abstinenser kan komme i mange forskellige variationer, og spænder helt fra depression til fysisk ubehag.
Den hurtigste måde at indtage nikotin på er ved at ryge det. Her optages nikotin i hjernen efter kun 20 sekunder fra rygestart. Snus er også en meget hurtig måde at indtage nikotin på, og er meget tæt på at være lige så hurtigt som ved rygning. Nikotin fra andre nikotinprodukter som f.eks. næsespray, plastre og tyggegummi optages væsentligt langsommere, og typisk over længere tid. Jo hurtigere et produkt sender nikotinen til hjernen, jo større sandsynlighed er der for at man bliver afhængig af produktet.
Hvordan kroppen optager snus
Ned brug af snus placerer man en pose snus under overlæben, hvor man derefter har posen liggende i typisk 10-30 minutter. Imens snusen ligger under ens overlæbe optages nikotinen fra snusen gennem tandkødet og spyttet. Herfra optages nikotinen direkte til blodbanen og hjernen. Dette giver derfor lynhurtigt den opkvikkende og afslappende effekt som nikotin giver.
Da snus bruges ved at lægge et stykke snus under overlæben, er der også nogle skadelige effekter ved at bruge snus. Først og fremmest har både amerikansk og skandinavisk snus en skadelig effekt på mundslimhinden. Denne snusskade vil dog langsomt forsvinde igen, når man stopper med at bruge snus. Derudover kan snus have en meget skadelig effekt på ens tandkød, hvilket medfører at tandkødet trækker sig tilbage og mere af tanden vises, og i ekstreme tilfælde vises tandroden også. Hvis man udsættes for denne skade, vil den ikke forsvinde igen efter at man stopper med at bruge snus, da tandkødet ikke kan vokse tilbage. Man kan dog hurtigt opdage hvis dette starter, og dermed undgå at det bliver specielt meget. Sidst men ikke mindst indeholder snus i gennemsnit 31 kræftfremkaldende stoffer. Amerikansk snus indeholder oftest et højt indhold af kræftfremkaldende stoffer, mens skandinavisk snus indeholder en væsentligt lavere mængde.