Priserne på træpiller er på himmelflugt, og det tvinger mange med pillefyr til at tænke kreativt. Heldigvis findes der alternativer til træpiller, som er betydeligt billigere, og giver samme resultat – blot med lidt ekstra pleje af fyret. Når det kommer til biobrændsel er der både nyttige restproukter og lign. der har en fin brændværdi. Hvis du er bekymret for de kolde måneder, der ligger foran os, så læs med her. Måske kan du lade dig inspirere, og skabe lidt luft i den økonomi, som for mange danskere er trængt i forvejen.
Er du i tvivl om dit fyr kan klare sig på disse alternativer til træpiller? Eller vil du blot hellere fyre med det, dit træpillefyr er lavet til at fyre med? Så kan du altid finde gode kvalitetstræpiller til billige penge her.
Solsikkepiller
Solsikkepiller er lavet af pressede solsikkeskaller. Solsikkeskaller er dét restprodukt man får, når man presser solsikkeolie. Solsikkeskaller har en god brændeevne, men kan forkomme at være lidt mere løst i håndteringen. Derudover skal fyret tømmes hver eller hveranden dag, så der er en smule mere arbejde end med træpiller.
Til gengæld er markedsprisen på solsikkepiller lige nu halvdelen af prisen på træpiller, så der er virkelig penge at spare. Du kan med fordel blande solsikkepillerne med træpiller for mindre askedannelse.
Vær opmærksom på, om dit fyr er godkendt til at fyre med solsikkepiller, hvis du vil prøve det af.
Korn
Du kan også vælge at fyre med korn, hvis dit fyr er godkendt til det. Det er nemt og billigere end træpiller, men der er et par faldgruber, som du skal være opmærksom på. Fx skal fyret også i dette tilfælde renses og passes mere, fordi korn danner mere aske og slagger. Slagger er aske, der klumper, og som kan stoppe røret i fyret til. Hvis kornet er tørt og høstet i sensommeren danner det mindre slagger, ligesom man også har påvidst at dette gælder korn, der har vokset i magre jorde.
Derudover tiltrækker korn mus og rotter, og skal derfor opbevares forsvarligt og lukket. Under håndtering af korn, anbefales det, at man bærer støvmaske, fordi støvet fra kornet kan være sundhedsskadeligt.
Flis
Flis er en bred betegnelse for mindre stykker træ. Dét er værd at huske på, inden du giver dig i kast med at forsøge at varme dit hus op med flis. For det første svinger flis i kvalitet, lige fra noget nær savsmuld til større stykker træ iblandet gran og jord. Det kan indeholde svampesporer og man skal derfor være opmærksom på opbevaringen.
Skal du fyre med flis, er det en god ide at rådføre dig med eksperter, men får du bygget din viden op omkring det er der virkelig penge at sparre.
Flis er det mest miljøvenlige brændsel du kan vælge, men det siges at være bedst velegnet til større fyringsanlæg. Ekstra pleje af anlægget samt opmærksomhed på opbevaring af flisen er alfa og omega.